Talouslehti Forbes listaa vuosittain maailman arvokkaimmat tuotemerkit. Tänä vuonna Red Bull löytyi sijalta 61. Miten pieni itävaltalainen juomavalmistaja on kasvanut globaaliksi megabrändiksi, jonka oma valtava mediayhtiö on mukana tv-, radio-, musiikki-, mobiili-, elokuva- ja lehtibisneksissä?

”Red Bull on tehnyt vaikuttajamarkkinointia ihan sen perustamisesta asti. Vuodesta 1987 lähtien olemme tukeneet urheilijoita ja käyttäneet heitä toimintamme kasvoina”, kertoo Red Bull Finlandin urheilumarkkinoinnista vastaava Miro Rousku.

Maailman jaetuin videobrändi

Itävaltalaisyhtiö on tullut vuosien varrella tunnetuksi sosiaalisen median sekä sisältö- ja vaikuttajamarkkinoinnin suvereenina edelläkävijänä. Kaikesta, mitä Red Bull tekee, on aina tarjolla korkealaatuista sisältöä ja tapahtumat ovat visuaalisesti näyttäviä.

”Red Bull on maailman jaetuin videobrändi. Meillä on valtavasti hyödynnettävissä olevaa kansainvälistä sisältöä, ja teemme myös paikallisesti itse paljon”, Rousku selventää. Suomalainen sisältö menee yhtä lailla muiden maiden hyödynnettäväksi, joten sisältökoneisto on vaikuttava.

Esimerkiksi vuonna 2012 itävaltalainen laskuvarjo- ja basehyppääjä rikkoi useita ennätyksiä Red Bull Stratos –laskuvarjohyppyprojektissa, jossa hän hyppäsi lähes 40 kilometrin korkeudesta laskuvarjohypyn. Tätä pidetään yhtenä historian eniten huomiota saaneista markkinointitempauksista, jota katsoi livenä lähes kymmenen miljoonaa ihmistä YouTuben kautta.

Yhteistyössä vaikuttajien kanssa

”Me lähdetään aina suunnittelemaan sisältö yhdessä urheilijoiden kanssa. Ei niin, että me ensin mietimme missä heitä hyödyntäisimme”, avaa Rousku Red Bullin strategiaa.

Rousku myös kertoo erilaisten vaikuttajien projektien toteuttamisen olevan tärkeää.

”Me pystymme mahdollistamaan urheilijoiden ja muiden vaikuttajien pitkäaikaisia haaveita ja tavoitteita. Siitä on aina hyvä lähteä liikenteeseen”, hän täsmentää.

Red Bull julkaisi vastikään monivuotisen yhteistyön kotimaisen Liigan kanssa. Red Bull läpimurto –nimeä kantava yhteistyö nostaa esiin tulevaisuuden tähtiä oman dokumenttisarjan avulla.

”Läpimurto-konseptilla pääsemme tuomaan nuoria läpimurron kynnyksellä olevia jääkiekkoilijoita fanien ja suuren yleisön tietouteen. Päästään lähemmäksi heidän tekemistään jo alkuvaiheessa uraa”, tiivistää Rousku yhteistyömallia.

Jos kaikki sponsorointi alkoi aikoinaan moottoriurheilun ja alppilajien ympäriltä, on nyt vuosikymmenien jälkeen lajikirjo todella vaikuttava. Jääkiekon lisäksi Red Bull on mukana muun muassa jalkapallossa, hiihdossa, uinnissa, surffauksessa, skeittauksessa, maastopyöräilyssä ja itse perustamassaan alamäkiluistelussa.

redbull

Sosiaalisen median ja vaikuttajamarkkinoinnin jättiläinen

”Vaikuttaja- ja sisältömarkkinointi ovat kaikessa meidän tekemisen keskiössä. Ne ovat olleet aina meidän ydinosaamista ja isossa roolissa kasvutarinassamme”, toteaa Rousku lopuksi.

Red Bullilla on pelkästään Facebookissa lähes 49. ja Instagramissa kymmenen miljoonaa seuraajaa. Nämä luvut ovat heidän virallisilta päätileiltään. Yhtiöltä löytyy näiden lisäksi yli 40 erilaista muuta tapahtuma- ja konseptitiliä, sekä maakohtaiset omat sivut.

Suomessa Red Bullin urheilijoita ovat lumilautailija Eero Ettala, crossfittaaja Jonne Koski, yleisurheilija Wilma Murto, hiihtäjä Iivo Niskanen, skeittaaja Jaakko Ojanen, rallikuski Kalle Rovanperä, WRC-kuski Teemu Suninen ja lumilautailija Roope Tonteri.